اختصاصی پایگاه خبری فضای نو : رسانه تخصصی طراحی داخلی

فاطمه میری


طراح: سید حامد حسینی
نام پروژه: پاییز ۵
کاربری: مسکونی شروع پروژه: ۱۳۹۶   اتمام‌پروژه: ۱۳۹۸
همکار طراحی: شادی شادمان روز
طراح سازه: اشکان فیضی راد
عکاس: محمد حسن اتفاق
کارفرما: یوسف فراهانی

مجری: گروه ساختمانی فراسازان   ناظر مقیم: علی فراهانی- سالار نگهبان
طراحی گرافیکی و ویدیو: ملیکا عسگری سرشگ- فاطمه سادات عبیری
زیربنا: ۶۷۰ متر مربع | مساحت زمین: ۱۶۶ متر مربع | سازه:بتن | تاسیسات: داکت اسپلیت
_____________________________________________________________________

هر پروژه‌ای در معماری با چالش‌هایی رو به روست که مواجهه با آن و رسیدن به پاسخ، سناریوی مخصوص آن بنا را خواهدساخت.

از ویژگی‌های زمین این پروژه می‌توان به عرض کم آن اشاره کرد که ما را در طراحی داخلی (پلان) و خارجی (نما) با محدودیت‌هایی روبه‌رو کرد و از طرفی دیگر با وجود عرض کم زمین، دو نبش بودن آن امکان نورگیری بهتری را برای ساختمان فراهم می‌کند.

سایت این پروژه‌ی مسکونی در محله امیرآباد تهران واقع شده است؛ مساحت این زمین ۱۶۶ متر مربع است که از جبهه‌های جنوبی و غربی امکان بازشو و ورودی دارد؛ همچنین این مجموعه در ۵ طبقه‌ی تک واحدی توسعه یافته‌است.

موقعیت قرارگیری سایت پروژه‌ی موردنظر در این محله به گونه‌ای هست که به دلیل عدم توجه به طراحی مناسب برای بناها، معابر، بافت نسبتا فرسوده‌ی آن و … آنجا را به مکانی خنثی تبدیل کرده‌است که مانع جذب افراد به زندگی در این محل می‌شود.

از طرفی دیگر نیز نقش اصلی و تأثیرگذار در جذب نگاه رهگذران، نمایی از بنا که رو به معبر اصلی هست، ایفا می کند؛ حال در زمینِ دو نبش این پروژه، نمای اصلی این بنا که رو به معبر اصلی واقع شده دارای عرض کوچکتری هست که در نهایت مساحت کمی را در نمای خیابان به خود اختصاص داده‌است.

از این رو طراحی این پروژه به گونه‌ای پیش می‌رود که نما با شکستن عناصر اصلی خود به قطعات مجزای کوچکتر و با ابعادی متفاوت، با ایجاد نوعی خطای دید از وزن بصری عرض کم نمای اصلی بکاهد و از طرفی نیز این شکست و تقسیمات نما بتواند بر اساس پاسخ به نیازهای کاربردی پلان شکل گیرد و در نهایت نما تبدیل شد به نمایش واضحی از هندسه‌ی قوی مکعب‌هایی که به عنوان ساختار و عناصر اولیه طراحی به کار برده شده‌اند و رنگ سفید و روشن مکعب‌های نما در زمینه‌ی تیره، نما را منبسط و بزرگتر به نظر می‌رساند که می‌تواند خطای دیدی را ایجاد کند؛ همچنین ضخامت متفاوت این مکعب‌ها اختلاف بعدی را تشدید می کند که می‌صصص.تواند با این بازی فرمی، وزن بصری خاصی را به نمای مسطح و خنثی ببخشد.

از دیگر راهکارهای طراحی، امتداد فرم نمای ضلع کوچکتر به سمت نمای ضلع بزرگتر بناست که این تکرار و پیوستگی فرمی و کشیده‌شدن نمای ضلع کوچک (نمای اصلی) در نمای ضلع بزرگتر (نمای فرعی)، نوعی ابهام را در شروع و پایان نمای اصلی و فرعی ایجاد می‌کند که می‌تواند نمای ضلعی از بنا که رو به معبر اصلی هست را شاخص‌تر و بزرگتر به نظر رساند.

به دلیل دو نبش بودن زمین، ایجاد پخ در نبش ساختمان الزامی هست و به منظور تناسب فرمی با کل بنا، پخ دیوار با شکستگی‌هایی حل شده‌است که آن را از نمونه‌های مشابه متداول خود متمایز کرده‌‌است.