اختصاصی پایگاه خبری فضای نو : رسانه تخصصی طراحی داخلی
پروژه بازسازی
زیرزمین خانه شماره صد
- تیم طراحی معماری:
- (دفتر معماری زند حریرچی)
معماران اصلی: زند حریرچی | محمدرضا نورمحمدی
تیم طراحی: مهران کربلایی – آمنه ارشد – کسری خدائی
طراح داخلی: بهاره یوسفشاهی
طراح دیتیل: زیبا گلمولا
ارائه: مریم انارکی
عکاسی: استودیو دید
- طراح سازه: سهیل مهراد
- طراح تاسیسات: مجتبی دائمی
- مجری: دفتر معماری زند حریرچی (سعید سلیمی)
- کارفرما: بخش خصوصی
- کاربری: مسکونی
- مساحت زیربنا: ۱۷۸ متر مربع
- مساحت زمین: ۳۵۴ متر مربع
- شروع طراحی: بهار ۱۴۰۰
- خاتمه اجرا: بهار ۱۴۰۱
- نشانی: میدان هفت تیر، خیابان قائم مقام فراهانی، ضلع جنوبی میدان طومانیان(شعاع)، خیابان خردمند شمالی، نبش کوچه جوادزاده شرقی(هشتم)، پلاک ۱۰۰
- سازه: سازه بَنایی تقویت شده به روش شاتکریت دیوارهای بنایی و تقویت سقف طاق ضربی
- تاسیسات: موتورخانه مرکزی، فنکویلهای سقفی، سیستم گرمایش خورشیدی
- کاربری قبلی: واحد مسکونی
- کاربری فعلی: واحد مسکونی
- وضعیت بنا قبل از بازسازی: غیرقابل سکونت
- سازه اولیه: ساختمان بنایی غیر مسلح
- تاسیسات اولیه: کولر آبی، بخاری
- محدوده مداخلات: تقویت سازهای- اصلاح پلان – نوسازی کامل تاسیسات مکانیکی و الکتریکی – بازسازی کامل نما
- مهمترین ارزشهای بنای موجود: بنا یک واحد همسایگی مستقل با قدمت تقریبی ۶۰ سال و طراحی و اجرای آن مربوط به دوره پهلوی دوم است که مهمترین شاخصه آن سن بنا و تاثیر آن بر جداره شهری است.
- ایده طراحی:
بافت اصیل (قدیمی) تهران، مهمترین سند هویتی این شهر است و احیای آن اصلی ترین راه برای حفظ این هویت. هرخانهی بافت اصیل تهران در خود داستان ها و خاطراتی از گذشته را دارد و باززندهسازیاش به منزله بازگویی این داستان ها و خاطرات برای مردمان امروز و فرداست. خانه های این بافت به مثابه کالبدهایی هستند که علاوه بر ساکنین، هر یک بخشی از تاریخ و فرهنگ شهر را هم در خود جای دادهاند و زیرزمین این خانه ها نیز به عنوان بخشی از این کالبد، واجد ارزش و نیازمند توجهاند. ما میتوانیم در باززندهسازی این خانه ها، ضمن احترام به میراث گذشتگان، با نوآوری، انعطاف و بهرهگیری از امکانات و فنآوری های نو، این طبقات فرورفته در زمین را به فضاهای زندهای تبدیل کنیم که با جاری شدن دوباره ی زندگی در آنها، محرکی در جهت احیای هویت تاریخی شهرمان باشند.
در این پروژه، مساله اصلی ما نه تنها بازسازی و احیای یک فضا و حتی نه تنها ایجاد یک اثر معماری واجد ارزش، بلکه رسیدن به یک الگوی ساختاری منعطف، چند وجهی و قابل گسترش و به روز شدن برای ترمیم سکونت در سطح زیرین شهر(زیر زمین ها) است. این الگو به ما این امکان را میدهد که در آینده نیز با تغییر نیازها و شرایط، ساختار را به روز کرده و ضمن حفظ هویت فرهنگی و تاریخی با اعمال تغییرات لازم به نیازهای جدید فضایی پاسخ دهیم و بنا و به تبع آن جداره شهری را زنده نگه داریم.
بهتعبیر دیگر: در این پروژه، ما به دنبال ایجاد الگویی منعطف و قابل گسترش برای باززندهسازی زندگی در سطح زیرین خانه های بافت اصیل مرکز تهران هستیم. ساختاری بهروز و توسعه پذیر با قابلیت پاسخگویی به نیازهای امروز و آینده ساکنین.