این پروژه بصورت اختصاصی در پایگاه خبری فضای نو : رسانه تخصصی طراحی داخلی منتشر می‌گردد

شناسنامه پروژه

دفتر/شرکت معماری

کارفرما :  نرگس پورفرزانه و رحیم هاشم پور

مکان: استان البرز،کرج، کیلو متر 3 جاده روستای آتشگاه

آرشیتکت: نرگس پورفرزانه و دکتر رحیم هاشم پور

نام شرکت: مهندسین مشاور آمایش روستایی و شهری پارس (آرشی پارس)

همکاران طراحى: ندا هاشم پور، نغمه هاشم پور

سازه: دکتر سامان حجازى

تاسیسات : مهرزاد کوهی یاملیق

 نام پروژه : ویلا اسپینو

تاریخ شروع عملیات : 20/02/1384

مدت ساخت: 8 هفته

هزینه ساخت: 1950000 ریال/ متر مربع

ایده: شفافیت وحضور واقعی در طبیعت

مساحت زمین: 2000 متر مربع

زیربنای مفید:  (9 *12 متر)،  216متر مربع در دو طبقه دوپلکس

نوع کاربرى: ویلایى

سازه: اسکلت فلزى

پر کننده و دیوارهاى خارجى: پانلهاى استرامیت، ضخامت 58 میلیمتر

جداکننده هاى داخلى: پانلهاى استرامیت، ضخامت 58 میلیمتر

سقفها و پوشش بام: پانل استرامیت و ایزگام و در نهایت شبکه بندى فلزى و الوارهاى روسى (45*170*1000 میلیمتر).

بازشوها: پنجره هاى دو جداره 6*10*4 با استراکچر آلومینیومى (فریم لس).

تاسیسات: سیستم گرمایش و سرمایش در حال حاضر برقى (اسپلیت) دیده شده ولى در ایده اولیه استفاده از پانلهاى خورشیدى مورد نظر بوده است.

رحیم هاشم پور

نرگس پورفرزانه

مهندسین مشاور آرشی پارس

مبانی نظری پروژه

اهداف کلان طراحی:

  • سرعت در ساخت
  • حذف مصالح سنتی (گچ، سیمان، آجر، ملات)
  • خانه ای با مصالح اکولوژیکی (ساقه گندم و ساقه برنج)
  • کاهش هزینه ساخت
  • ویلا به معنای حضور واقعی در طبیعت

چرا اسپینو؟

اسپینو نام رودخانه ای است که درضلع جنوبی زمین پروژه واقع شده و این منطقه را که بخشی از توابع روستای اتشگاه (شمال شهر کرج بعد از باغستان) می باشد را به نام منطقه اسپینو می شناسند. این رودخانه جمع کننده آبها و چشمه ها و کوهسارهای اطراف روستای آتشگاه میباشد که بدلیل کم آبی، امروزه تقریبا 8 ماه از سال را فعال میباشد. این نام بدلیل هویت مکانی و زنده نگه داشتن نام و تاریخچه این رودخانه انتخاب شده است.

ایده طراحی: شفافیت و حضور واقعی در طبیعت

شفافیت و یا ترانسپرانتی فضا و حضور واقعی در طبیعت با طراحی معماری به واقعیت میرسد. در این پروژه سعی شده که در زمان حضور در بنا طبیعت بداخل بنا ودر عین حال در زمان حضور در تراس، انسان خود را دردل طبیعت و بدون هیچ مانعی ببیند. ایده طراحی ایجاد فضایی خالص، ساده و بدون هیچگونه پیچیدگی میباشد. استفاده از شیشه های ساده و بیرنگ برای ارتباط و درک مستقیم و بدون واسطه از فضای بیرون انتخاب شده است. ایجاد تراس معلق به ارتفاع تقریبا 9 متر از زمین به منظور قرار دادن انسان در طبیعت برای کسب یک تجربه واقعی رها شدن در فضا ایجاد شده است.

ویلا اسپینو یک خانه اکولوژیک

درواقع اگر بخواهیم ویلا اسپینو را از نظر مصالح بررسی و یا آنالیز نماییم باید اقرار کنیم که ویلا اسپینو یک خانه اکولوژیک هم هست. تمامی فضاهای پرکننده از پانل استرامیت تشکیل شده است. پانل استرامیت بدلیل ماهیت ساختاریش (ساقه گندم و ساقه برنج) تمام فضا را از نظر انرژی بهینه کرده (صرفه جویی در انرژی گرمایی50 درصد و سرمایی80 درصد و عایق رطوبتی و صوتی) و در فصل زمستان وجود نور خورشید در داخل بنا کمک زیادی به گرمایش آن می کند و با وجود بازشوهای اطراف در فصل تابستان باد ملایمی وارد فضای ویلا می شود.

اهداف طراحی: سرعت در ساخت، نگاهی دیگر به خانه های دوم (ویلایی)، حذف مصالح سنتی، استفاده از تکنولوژی و مصالح روز در ساختمان، کاهش هزینه ساخت و کاهش سطح اشغال دیوارها.

هدف ازاجرای این پروژه سرعت دراجرا و همزمان استفاده از مصالح صنعتی درساختمان مسکونی و حذف مصالح و اجرای سنتی میباشد. دراین پروژه به دلایلی سرعت ساخت مهم بود و درعین حال هدف اجرای یک ویلای ساده و بدون پیام نبود. در این پروژه بدنبال ارائه تفکر جدیدی از ویلای سازی امروز و داشتن فضایی متفاوت از اتاق، سالن و آشپزخانه ای بود که همواره در شهر به چشم میخورد. در اینجا رهایی از شهر و قرارگیری در طبیعت بوقوع می پیوندد. درداخل سالن وجود سه نمای شیشه ای و در ضلع جنوبی یک تراس معلق درارتفاع تقریبا 9 متری از زمین و کاملا در فضای آزاد طبیعی قرارگرفتن از عناصر معماری بود که ما را به ایده های طراحی نزدیک میکرد که خوشبختانه همه این احساسات و ادراکات مورد نظر ایده طراحی در هنگام حضور دراین فضا به هر انسانی دست میدهد.

 تحلیل سایت

سایت در کیلومتر3 جاده آتشگاه، روستایی قدیمی و معروف در شمال شهر کرج که فضای گردشگری طبیعی شهر کرج را به خود اختصاص داده قرار گرفته است. زمین پروژه در فضای تپه ای با یک شیب 40 درجه و توپوگرافی شدید که فضای کاملا طبیعی متعلق به فضای کوهستانی و طبیعی میباشد. ضلع جنوبی زمین تپه دیگری قرار گرفته که کاملا غیر قابل ساخت ودر عین حال سعب العبور میباشد. ابعاد زمین پروژه 44*45 متر می باشد که از دو طرف شمال و جنوب دسترسی دارد. همسایگی قابل توجه ای وجود ندارد. در ضلع شرقی زمین طبیعی و بدون ساخت و ساز و در ضلع غربی ساختمانی با سازه بتنی در دو طبقه روی زیرزمین در حال ساخت می باشد. منطقه برای خانه های ویلایی به قطعات 800 تا 1200 متری تقسیم بندی شده است.

آنالیز طراحی و الزامات طبیعی

بدلیل توپوگرافی شدید واختلاف سطح ورود به زمین، ورودی ویلا از بام صورت میگیرد و پس از عبور از یک پل و پله پیچ به تراس جلوی ورودی میرسیم.  اولین فضا ورود به سالن (فضای عمومی) میباشد. در قسمت طبقه اول سالن و آشپزخانه و بدون هیچ تقسیم بندی فضایی (تیغه و یا دیواری) صورت گرفته. فضای آشپزخانه با یک کابینت جزیره ای خود را از فضای غذاخوری جدا میسازد و تقسیم بندی غذا خوری از سالن بصورت مجازی صورت میگیرد. هدف حذف موارد غیر ضروری و خالص کردن فضا بود. در قسمت منهای یک از ورودی فضاهای خواب وجود دارند که دو اتاق خواب در دو قسمت شرقی و دو اتاق خواب در قسمت غربی بنا طراحی شده است. برای سهولت و استفاده مستقل از فضاهای خواب دو خواب 24 مترمربعی بصورت مسترطراحی شده و دو خواب 12 مترمربعی با یک سرویس بهداشتی مشترک که در قسمت شمالی قرار گرفته است همرا یا یک نشیمن خصوصی فضا شب و یا خصوصی این ویلا را تشکیل میدهند.

سادگی و خوانایی و اجتناب از هر گونه پیچیدگی از اولویتهای طرح بشمار می آمد. استفاده ضریب 3 و همینطور یک هندسه ساده و مدولهای 3*3 در ضلع شرقی و غربی و4*3 در ضلع جنوبی بسیار تاکید شده است. استراکچر اکسپوز هم در سازه و هم در اختلاف رنگ بخاطر اجرای نما به چشم میخورد. استفاده ازسینوسی (ارزانترین ورق فولادی در بازار) برای به تصویر کشیدن نمای بنا (برای اولین بار در ساختمان مسکونی با این ابعاد و موقعیت) از ابتکارات این پروژه محسوب میشود. پانل استرامیت با 58 میلی متر و40 میلی متر پروفیل فولادی با لایه ای از پشم شیشه در داخل کلاف، ضخامت دیواره بیرونی را تشکیل میدهند. از نظر استقامت سازه ای وعایق حرارتی با سازه های درایوال (Dry Wall) برابری میکند.

در این ساختمان هیچگونه ماسونری انجام نگرفته و همه اجزا ساختمان از جنس تولید صنعتی تهیه و نصب شده است. رنگ داخل فضاها مستقیما برروی پانلهای استرامیت پس از آماده سازی (بتانه کاری) اجرا صورت گرفته است. پانلهای استرامیت در مقابل آب و رطوبت بطور مستقیم نمی توانند قرار گیرند به همین دلیل ولی ما با استفاده ازعایقهای شیمیایی که بصورت پرایمرعمل می کردند توانستیم در قسمت سقف پشت بام روی پانلها اعمال کرده و سپس از ملات سیمان برای شیب بندی بام استفاده کنیم. در قسمت نمای ساختمان و دیوارهای بیرونی با توجه به پوشش پانلها از طریق ورقهای سینوسی، هیچگونه رطوبتی به آنها سرایت نمیکند. پس بنابراین نگرانی از نظر رطوبت در نما وجود ندارد.

نقشه‌ها و دیاگرام‌های پروژه

برای مشاهده‌ی شکل کامل و دانلود تصاویر بر روی آنها کلیک نمایید

تصاویر پروژه

برای مشاهده‌ی شکل کامل و دانلود تصاویر بر روی آنها کلیک نمایید