اختصاصی پایگاه خبری فضای نو : رسانه تخصصی طراحی داخلی


ششمین اثر پژوهشی معماری دوران تحول ، کتاب “معماری رُلان دوبرول” به دو زبان فارسی و فرانسه با همکاری نشر رهسپاران منتشر شد.

کتابفروشی ها:
شهر کتاب باهنر (نیاوران). نشر کارنامه.
کتابفروشی و انتشارات پرهام (انقلاب.خیابان ۱۲ فروردین)

اهمیت کتاب:

چنانچه بخواهیم راوی تحوّلات معماری در دورۀ معاصر و شکل گیری جریان مُدرنیسم در ایران باشیم، به نظر می رسد باید از آغاز راه بیشترین سهم را برای فعّالیتِ بی وقفۀ رُلان دوبرول طی یک دورۀ هفت ساله قائل شویم. دوبرول پس از گِورُکیان که شعلۀ جریان مُدرنیسم در ایران را برافروخت، مشعل فروزان آن را به دهۀ سوم آغاز قرن حاضر (دهه ۱۳۲۰) سپرد. سهم او برای ایجاد بناهای مؤسّسات تمدّنی جدید بیش از هر معمار دیگر بوده و نقش کلیدی در انتقال جریان معماری آرت دِکو به سوی مُدرنیسم را او ایفا نموده است.
روایت حضور و فعالیت رلان دوبرول بخش مهمی از تاریخ معماری دوران تحکل در ایران را شکل داده است.

در باب دوبرول:

رُلان مارسل دوبرول در شهر آرمانتیِر، به دنیا آمد. پس از اتمام تحصیلات ابتدائی و متوسّطه، در سال ۱۹۲۶ میلادی پس از کارآموزی در کارگاه‌های ساختمانی به مدرسۀ استانی بوز-آر در شهر لیل راه یافت، و سپس در سال ۱۹۳۱ در مدرسۀ هنرهای زیبای پاریس پذیرفته شد. در فوریۀ سال ۱۹۳۴ با دیپلم دولتی در رشتۀ معماری از این مدرسه فارغ‌التّحصیل گردید. در حین تحصیل و تا یک سال بعد از فارغ‌التّحصیلی در پروژه‌های مختلف معماری و شهرسازی به عنوان دستیار و همکار مشارکت داشت و به دنبال کسب موفّقیت در مسابقۀ کاخ بورس تهران راهی ایران شد. دوبرول در یک دورۀ هفت‌ساله بناهای متعدّدی از مؤسّسات تمدّنی جدید را در ایران طرّاحی و نظارت کرد، و در عین حال در وزارت پیشه و هنر و سپس در دانشکدۀ هنرهای زیبا به عنوان مسئول کارگاه معماری تدریس می‌کرد.

پیرامون نگارندگان کتاب:

گروه معماری دوران تحّول از سال ۱۳۶۲ فعالیت خود را در زمینه پژوهش در معماری ایران آغاز کرد. مؤسسین این گروه عبارتند از: آقایان بیژن شافعی (متوّلد ۱۳۳۹ھ.ش، مهاباد)، ویکتور دانیل (متوّلد ۱۳۳۵ھ.ش، مشهد) و سهراب سروشیانی (متوّلد ۱۳۳۹ھ.ش، کرمان). اعضای مؤسس، هر سه هم­دوره و فارغ­التّحصیل رشته معماری دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران هستند.

بیژن شافعی پس از سال­ها فعّالیت حرفه­ای با دفاتر مهندسین مشاور، در سال ۱۳۷۱ دفتر مستقلّ معماری خود را بنیان نهاده، و پروژه­های متعدّدی، از جمله طرّاحی و بازسازی خانه هنرمندان ایران و طرح توسعه آن را به انجام رسانده است. در خانه هنرمندان، شافعی از مؤسّسین جامعه معماران ایران و از مؤسّسین خانه فیلم معمار نیز هست.

ناهید بریانی (متولّد ۱۳۴۵، تهران) نیز فارغ­التّحصیل رشته معماری دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. او از سال ۱۳۶۵ با دفاتر مهندسین مشاور مختلف همکاری داشته و از سال ۱۳۸۶ مدیریّت داخلی دفتر طرّاحی «خانه هفت­ماه» را عهده­دار شده است. ناهید بریانی حدود سه دهه است که از همکاران گروه معماری دوران تحوّل به شمار می­آید.

نگار منصوری (متولّد ۱۳۶۱، ارومیه) فارغ­التّحصیل رشته مرمّت و احیای ابنیه و بافت­های تاریخی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. او از سال ۱۳۸۴ فعّالیت حرفه­ای خود را در حوزه مطالعات طرّاحی و اجرای پروژه­های معماری و شهرسازی آغاز نموده، و طیّ دهه اخیر همکار و همراه همیشگی گروه معماری دوران تحوّل نیز بوده است.