سرآغاز:
طراحی فصاهای اداری از زمان شکل گیری ( قرن ۱۸ میلادی) تا به حال تغییرات زیادی داشته، از نوع چیدمان فضاها گرفته تا نوع پوشش و حتی سبک سیگار کشیدن کارکنان! صد البته این موضوع برای تامین روشنایی فضا های اداری هم مطرح بوده، و سیستم روشنایی آفیس ها هم با گذشت زمان دستخوش تغییراتی شده.
در این رشته مطالب سعی داریم به طور خلاصه به بررسی چراغ های خطی در فضاهای اداری از سال ۱۹۵۰ تا به امروز بپردازیم.
- از لامپ های فلورسانت میشود به عنوان اولین چراغ های خطی نام برد. باید گفت که ادیسون و تسلا کسانی بودند که تحقیقات برای ساخت چراغ های فلورسنت را شروع کردند. اما در واقع این دنیل مک فارلن مور بود که این تحقبقات رو به ثمر رسوند و تکنولوژی بکار گرفته شده در این سیستم رو برای استفاده تجاری ابداع کرد و در نهایت از اوایل دهه ۴۰ میلادی به شکل اصطلاحا چراغ های مهتابی که در بازار میبینیم توسط کمپانی جنرال الکتریک عرضه شد.
- (۱۹۵۰) در دهه ۵۰ میلادی با توسعه صنعت فولاد و شیشه، پیشرفت های چشم گیری در عرصه ساخت و ساز شکل گرفت و جنبش مدرن معماری باعث بوجود آمدن فضاهای متفاوتی در دفاتر و اداره ها شد.
- (۱۹۵۰) با پیشرفت تکنولوژی در سیستم های تهویه و چراغ های فلورسنت، نیاز به تهویه طبیعی و نور روز از طریق پنجره ها کاهش پیدا کرد. این موضوع سبب شد که فضاهای اشتراکی بزرگ شکل بگیرند و طراحی پلان باز و آزادانه در آفیس ها جایگزین فضاهای پر از اتاق قبل شد. چراغ های فلورسنت خطی شکل در فضاهای اداری جای خود را باز کرد و بهترین گزینه برای تامین نور عمومی همچین فضاهایی بود.
- (۱۹۶۰) پلان باز در دهه ۶۰ میلادی بسیار محبوب شد و طراحان به دنبال استفاده از پارتیشن ها و مبلمان مدولار بودند که بتوانند فضاهای انعطاف پذیرتری داشته باشند. در این دوران استفاده از چراغ های خطی فلورسنت همچنان پیشتاز بود.
- (۱۹۶۰) درواقع چراغ های فلورسنت خطی این امکان را فراهم می کرد که تمام فضا که به روش پلان باز طراحی شده بود از روشنایی کافی برخوردار بوده و طراح برای مبلمان فضا و در تامین نور هر قسمت از آفیس نور کافی داشته باشد.
- (۱۹۷۰) در دهه ۷۰ میلادی مبلمان فضاهای اداری آزادانه تر انجام شد و طراحی انعطاف پذیر از ویژگی های طراحی داخلی آفیس ها به حساب می آمد. این دهه مصادف بود با بحران نفت و گاز! در نتیجه تمایل به استفاده از انواع چراغ های فلورسنت افزایش پیدا کرد.
- (۱۹۷۰) در این دهه بیش از قبل چراغ های خطی و پنلی فلورسنت در آفیس ها مورد استفاده قرار گرفت و این موضوع باعث کاهش چشم گیر هزینه های دفاتر کار شد.
- (۱۹۸۰) در دهه ۸۰ میلادی بیشترین چراغی که در فضاهای اداری دیده میشد، چراغ های خطی لووردار بود. این مدل چراغ ها به دلیل کاهش خیرگی در آفیس ها بسیار مورد استقبال قرار گرفت. به خصوص که استفاده از کامپیوتر و صفحات مانیتور در این دوران مسئله خیرگی را حایز اهمیت می کرد.
- (۱۹۸۰) فیلم wolf of wall street – چراغ های لووری فلورسنت به شکل خطی در فضای اداری دهه ۸۰ دیده می شود.
- (۱۹۹۰) دهه ۹۰ میلادی آفیس های پرنور و مملو از نور طبیعی طرفداران بسیاری داشت و طراحان سعی در استفاده بیش از اندازه از نور طبیعی و مصنوعی داشتند به گونه ای که فضای کار کاملا روشن و بدون خیرگی باشد. به همین دلیل نور های فلورسنت خطی که به نور طبیعی نزدیک بودند بیش از پیش مورد استفاده قرار می گیرفتند.
- (۱۹۹۰) در این دوران دو عامل efficiency و energy saving از مسائل روز دنیا بود. این دو مورد در صنعت روشنایی نیز تاثیر بسزایی داشت. در سال ۱۹۹۵ میلادی چراغ های فلورسنت T5 وارد بازار های آمریکا شدند. ابعاد این چراغ ها به گونه ای بود که پخش نور در هر زاویه ای را ممکن می ساخت. بعلاوه شار نور این چراغ ها نسبت به نسل قبلی چراغ های فلورسنت بیشتر بود و در نتیجه تعداد کمتر چراغ و به دنبال آن کاهش مصرف انرژی را در پی داشت.
- (۲۰۰۰) قرن ۲۱ میلادی و انقلابی در صنعت روشنایی
با اختراع چراغ های LED در دهه ۶۰ میلادی و توسعه آن در دهه ۹۰، شروع قرن ۲۱ مصادف شد با تولید انبوه این چراغ ها. به دلیل مصرف انرژی بسیار پایین چراغ های LED این محصولات به سرعت جای چراغ های فلورسنت را گرفتند.
- (۲۰۰۰) در این دهه چراغ های LED به صورت خطی به دلیل پخش نور مناسب محبوب طراحان و کاربران فضاهای اداری بود و همچنان این سبک نورپردازی کارآمدتر در نظر گرفته میشد.
- (۲۰۱۰) امروزه چراغ های LED همچنان پیشرو در صنعت روشنایی و نورپردازی هستند و هر ساله چراغ های با طول عمر بیشتر و مصرف انرژی کمتر روانه بازار می شوند.
- (۲۰۱۰) امروزه چراغ های خطی LED با ابعاد مختلف در حال تولید هستند و روز به روز بهینه تر طراحی میشوند. این چراغ ها به دلیل زاویه پخش نور مناسبی که دارند اغلب در طراحی روشنایی فضاهای اداری اولین انتخاب طراحان و معماران هستند.
- (۲۰۲۰) این چراغها به صورت توکار، روکار و آویز همچنان در آفیس ها دیده می شوند و به علت سادگی و کاربردی بودن از گذشته تا کنون مورد پسند اکثریت افراد بوده و هیچ گاه قدیمی به نظر نمیرسند.
این مطلب کاری بود از شرکت روشنایی مدولار پرو
برای مشاهده وبسایت این شرکت ، محصولات آنان و مطالعه مطالب آموزشی بیشتر روی لینک زیر کلیک نمایید